Hvordan vite om du skal reparere, lappe eller bytte taket ditt

Taket ditt er en av de viktigste delene av hjemmet ditt, fordi det holder deg trygg, tørr og beskyttet mot vær og vind. Dessverre kan tak ta skade, enten det skyldes vind, kraftig regnvær eller alderdom.

Check It: taktekker bergen

Advarselsskilt på takskader

Takskader kan komme i mange former og størrelser. Mange ganger er takskader skjult på toppen av taket eller under helvetesild, og er ikke merkbar fra bakken. I noen tilfeller er det imidlertid åpenbare tegn på takskader som er synlige fra oppkjørselen, bakgården eller til og med inne i huset ditt.

Noen av de vanligste tegnene på synlige takskader inkluderer:

  • Sprukket eller manglende helvetesild
  • Mos eller algevekst på taket
  • Stormskader
  • En hengende taklinje
  • Lekkasjer under regnvær
  • Vann flekker i taket eller veggene i huset ditt

Takskader er vanskelige, fordi de kan spre seg eksponensielt. Hvis den er alene, kan en liten lekkasje føre til kostbare reparasjoner eller til og med en full takskifte veldig raskt. Det er derfor det er viktig å ringe en taktekniker så snart du merker tegn på skader på taket ditt. Takentreprenøren vil vurdere taket ditt og forklare alternativene dine.

Takskader kan løses på flere måter. Avhengig av omfanget av skaden og størrelsen på et tak, kan takentreprenøren anbefale en lapp eller takreparasjon, eller de kan anbefale å bytte tak.

Grunner til å reparere eller lappe taket ditt

I mange situasjoner er den enkleste måten å fikse taket på med en lapp eller reparasjonsjobb. Mange problemer, alt fra manglende singel til en skorstein som lekker, kan løses med en enkel reparasjon. Det er flere grunner til å velge reparasjon fremfor takbytte:

Koste

En takreparasjon er ofte et rimeligere alternativ enn et takskifte, spesielt hvis skaden er liten og ikke vidt spredt. Takreparasjon kan anbefale et takreparatør et godt valg for en kostnadsbevisst hus.

Takalder

Hvis taket ditt fortsatt er i god stand, og ikke nærmer seg slutten på levetiden, kan en reparasjon være et godt alternativ. En godt utført, profesjonell takreparasjon kan bidra til å restaurere taket ditt og forlenge levetiden med mange år. I mange tilfeller vil taklapper og reparasjoner vare like lenge som den uskadede delen av taket ditt.

Takreparasjonsprosessen

Ulike typer tak og takskader vil kreve forskjellige typer reparasjoner. Det er imidlertid flere trinn du kan forberede deg på, uansett hvilken type takreparasjon du trenger.

1. inspeksjonen

Det første trinnet i prosessen er inspeksjonen. Når du planlegger en avtale med en takentreprenør, kommer de til å se på skaden, ta målinger og bestemme den beste fremgangsmåten. I de fleste tilfeller vil de planlegge en oppfølgingstid for å komme for å utføre reparasjonen.

2. Reparasjonen

På reparasjonsdagen kommer entreprenøren på taket, fjerner eventuelle skadede områder og utfører reparasjonen. Noen ganger kan det å rive av de gamle materialene avsløre mer skade enn først antatt, så det er en god idé å være forberedt på at noe uventet skal skje.

3. Rydd opp

Etter at reparasjonen er utført, vil entreprenøren rydde opp i verktøyene og restmaterialene, slik at taket ditt er rent for rusk og lar deg nyte resten av dagen.

Grunner til å bytte tak

I mange tilfeller kan takteknikeren anbefale en takbytte som det beste alternativet for hjemmet ditt. Det er flere grunner til å velge takbytte. Her er de vanligste:

Omfattende skader

Den vanligste årsaken til takbytte er omfattende, eksisterende skade på taket ditt. Enten det er forårsaket av en storm, en savnet lekkasje eller en annen grunn, når det skadede området er stort, er et nytt tak vanligvis nødvendig. Når dette skjer, vil takentreprenøren fjerne de gamle takmaterialene og reparere eventuelle vannskader under, før han bygger et helt nytt tak.

Et gammelt tak

Den andre grunnen til å velge et takbytte er hvis taket ditt allerede er nær slutten av levetiden. Tak varer ikke for alltid. Gjennomsnittlig levetid varierer fra 20 til 50 år, avhengig av kvaliteten på materialene og installasjonens kaliber. Når taket når slutten av livet, blir det mer utsatt for lekkasjer, uvær og andre miljøbelastende faktorer. På et tidspunkt må den byttes ut. I denne situasjonen er en takbytte sannsynligvis den beste måten å restaurere taket på og holde hjemmet ditt trygt, tørt og beskyttet.

Rolig til sinns

Takmaterialer av høy kvalitet er designet for å vare flere tiår. Når du velger en takerstatning, får du ikke bare et helt nytt tak, og muligens en garanti for det, men du får også tryggheten om at hjemmet ditt vil være trygt og beskyttet i årene som kommer.

Takutskiftningsprosessen

Hvis huset ditt trenger takskifte, er det flere trinn i prosessen du vil gå gjennom:

1. Kontrollen

Det første trinnet i prosessen er takinspeksjon. Dette gir takentreprenøren sjansen til å se på skaden, ta målinger og bestemme de beste materialene som skal brukes. Denne avtalen gir deg også muligheten til å stille alle spørsmål du har, og sørge for at du føler deg trygg med ditt valg av takentreprenør. Etter avtalen vil du signere en kontrakt og planlegge en dag for arbeidet som skal utføres.

2. Avrivning

På dagen for takskiftet, kommer mannskapet og begynner å rive av det gamle taket ditt. Vær forberedt på at denne delen av prosessen skal være rotete og høylytt.

3. Installasjon

Etter at de gamle takmaterialene er borte, vil mannskapet installere det nye taket ditt. Tak består av mange materialer som jobber sammen for å beskytte taket ditt. I tillegg til helvetesild, vil de installere dryppkant, underlag, blinkende, samt andre beskyttende elementer. Når installasjonen er ferdig, vil mannskapet rydde opp i verktøy og materialer, og la deg nyte det nye taket ditt.

Hvordan velge riktig takentreprenør

Å velge riktig takentreprenør er en av de viktigste beslutningene du vil ta når du trenger å reparere eller bytte taket ditt. Det er flere trinn du kan ta for å hjelpe deg med å identifisere den beste takentreprenøren for dine behov:

Be om anbefalinger

Den beste måten å finne en takentreprenør er muntlig. Ta kontakt med din familie, venner, naboer eller medarbeidere for å se om de har jobbet med noen lokale takbedrifter, og hvordan deres erfaring var. Takreparasjoner og utskiftninger er vanlige husreparasjoner, så sjansen er stor for at noen du kjenner og stoler på kan ha en anbefaling.

Les anmeldelser

Det er også en god idé å gå online og lese anmeldelsene som er igjen om hver takentreprenør du vurderer. Mange taktekking selskaper har anmeldelser på deres nettsted og sosiale medier plattformer, men du bør se utover disse vurderingene. Anmeldelser på tredjeparts vurderingsnettsteder er ofte de mest objektive og reflekterer kundeopplevelsen selskapet tilbyr. Noen vanlige anmeldelsessteder inkluderer Google Anmeldelser, Angi, HomeAdvisor, The Better Business Bureau og Yelp.